Chyba zima jest coraz bliżej. Na naszym stole pojawiło się ciasto czekoladowe, które często robię właśnie wtedy, kiedy za oknem szaro buro i ciemno. Moje dzieci bardzo je lubią. Czasem myślę, że ciasto czekoladowe, albo czekoladowe babeczki mogłabym robić co tydzień i nigdy by im się nie znudziło. Chyba jednak nie będę tego sprawdzać, nie chciałabym pozbawiać się szarlotki, albo ciasta ze śliwkami. Przecież przygotowuję desery nie tylko dla dzieci.
Składniki (blaszka 20 na 20cm)
100g czekolady
100g masła
2 łyżki kakao
50ml wody
125g cukruS
130g mąki
3 łyżki mielonych migdałów
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 banan
2 łyżki jogurtu naturalnego
polewa czekoladowa
płatki migdałów
Rozgrzej piekarnik do 185stC. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
Połowę czekolady posiekaj i odłóż. W garnuszku z grubym dnem umieść kakao, masło, wodę i cukier. Podgrzewaj na niedużym ogniu. Dodaj resztę nieposiekanej czekolady i gotuj na niedużym ogniu aż czekolada się rozpuści a składniki się połączą. Zostaw do ostudzenia. Banana zmiksuj z jogurtem. Do ostudzonej masy czekoladowej dodaj jogurt z bananem, mąkę, zmielone migdały i proszek do pieczenia. Wymieszaj dokładnie. Dodaj posiekaną czekoladę. Masę wyłóż do blaszki i wyrównaj. Piecz 45 minut.
Przed podaniem udekoruj polewą czekoladową i uprażonymi płatkami migdałów.
Smacznego!
Spróbuj także:
Idealne brownie
Perfekcyjne ciasto bananowe
Czekoladowe ciasto ze śliwkami