Ostatnie komentarze
05Wrz2016
godz. - 13:30

Migdały, pomarańcze i czekolada – trio doskonałe

Share
domowy patchwork
kategoria:Desery

Kiedy kończył się rok szkolny moja córka jęczała, że nie chce wakacji wakacje. Kiedy kończyły się wakacje jęczała, że zaczyna się kolejny rok szkolny. Młodemu człowiekowi trudno dogodzić. Dobrze chociaż, że młodszy zdecydowanie cieszy się z rozpoczynającej nauki. Może dlatego, że po raz pierwszy przekroczy próg szkoły i jeszcze nie wie dokładnie co go czeka.


Żeby osłodzić odchodzące w przeszłość wakacje zrobiłam migdałowo pomarańczowe ciasteczka w czekoladzie. Moje wysiłki zostały docenione. Hiszpańskie ciasteczka przypominające florentynki są słodkie chrupiące a aromat pomarańczy jest wyraźnie wyczuwalny. Czekolada, migdały i pomarańcze to zdecydowanie trio doskonałe.


Przepis znalazłam na kulinarnej stronie Lidla.


Składniki
3 pomarańcze
150g cukru
250g migdałów w słupkach
200g mlecznej czekolady


Pomarańcze wyszoruj porządnie, sparz i zetnij skórkę za pomocą specjalnego nożyka. Wyciśnij sok z pomarańczy. W rondlu umieść skórki z pomarańczy sok i cukier. Wymieszaj i gotuj 20 minut na małym ogniu. Wyjmij skórki na ręcznik papierowy, żeby obeschły.


Teraz rozgrzej piekarnik do 160stC. Do syropu pomarańczowego dodaj migdały i gotuj przez 5 minut. Blachę wyłóż papierem do pieczenia umieść na niej odsączone migdały i piecz, aż się zrumienią, mieszając od czasu do czasu. Wystudź migdały i jeśli się posklejały rozdrobnij je. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i wymieszaj z migdałami i skórką pomarańczową. Na pergaminie układaj niewielkie ilości masy. Wstaw do lodówki, żeby stężały.


Smacznego!

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony