Każdy z nas ma swoje ulubione ciasteczka, którym nie może się oprzeć. Mój syn jest miłośnikiem pączków z dużą ilością lukru i skórki pomarańczowej. Moja córka gustuje w karmelowo czekoladowych smakach więc dla niej w cukierni kupuję babeczkę kajmakową.
Dzisiejszy obiad zwieńczył prosty i piękny deser: mini babeczki z kruchego ciasta wypełnione lekką bitą śmietaną i udekorowane soczystymi owocami. Tak proste, że poradzi sobie z nimi każdy, mało pracy a efekt ... sami spróbujcie. Nasze mini ciasteczka zniknęły zanim skończyła się herbata. Chyba niebawem znowu zagoszczą na naszym stole. Ich zaletą jest również to, że za każdym razem mogą wyglądać inaczej, wystarczy, że zmienicie owocową dekorację.
Składniki na 12 babeczek:
Ciasto:
200g miękkiego masła
300g mąki100g cukru
1 łyżka śmietany
1 jajko
Składniki ciasta umieść w misce i szybko zagnieć gładkie ciasto. Zawiń je w folię spożywczą u zostaw w lodówce na około godzinę. Rozgrzej piekarnik do 180stC. Foremki do mini babeczek wysmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Ciasto rozwałkuj, wykrój krążki i wylep nimi foremki. Nakłuj w kilku miejscach widelcem i piecz przez około 20 minut. Wyjmij i zostaw do ostudzenia.
Wypełnienie:
200ml śmietanki 30%
3 łyżeczki cukru pudru
100g serka mascarpone
owoce
Schłodzoną śmietankę ubij mikserem z dodatkiem cukru pudru. Dodaj serek i dokładnie wymieszaj. Za pomocą szprycy do dekoracji ciast nałóż masę na babeczki. Udekoruj dowolnymi owocami.
Smacznego!