Ponieważ płatki owsiane są w moim domu ostatnio stałym produktem przepis na ciasto owsiane od razu mnie zainteresował. Połączenie czekolady i orzechów włoskich jest jednym z moich ulubionych. Do ciasta dodatkowo dodaje się mało mąki i niedużo cukru. To również jego zalety.
Przepis na to ciasto znalazłam na blogu www.asiawkuchni.blog.onet.pl.
Składniki:
250g płatków owsianych
80g mąki
3 jajka
400ml mleka
220 g cukru trzcinowego
120g masła
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150g orzechów włoskich.
1 tabliczka gorzkiej czekolady
Płatki owsiane zalewamy gorącym mlekiem i zostawiamy na 10 minut. Dodajemy połowę cukru i masło i mieszamy do rozpuszczenia obu. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Całe jajka ubijamy z drugą połową cukru, dodajemy zimne płatki, mieszamy. Dosypujemy mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Ponownie mieszamy. Orzechy i czekoladę siekamy. 2/3 orzechów i czekoladę dodajemy do jajeczno-owsianej masy. Tortownicę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką lub mąką. Wylewamy ciasto i posypujemy resztą siekanych orzechów. Pieczemy około 45 minut w 180stC.
Smacznego!