Ostatnie komentarze
13PaÅ2017
godz. - 17:11

Moja kawa po irlandzku

Share
domowy patchwork
kategoria:Desery

Dziś dzieci muszą mi wybaczyć, ale dorosły też człowiek i czasem musi zrobić sobie małą przyjemność. Propozycja będzie dla tych, którzy nie muszą jeździć samochodem i nie muszą pracować, czyli dla ... szczęściarzy lub dla tych, którzy mogą zrelaksować się w weekend. Kawa po irlandzku to napój przygotowany z mocnej kawy, irlandzkiej whiskey, bitej śmietany i brązowego cukru. Doskonale rozgrzewa w chłodne dni, polecam więc go po jesiennym spacerze lub wtedy, gdy brak słońca doskwiera szczególnie mocno. W zasadzie możecie wzmocnić kawę dowolną whiskey ale nam najlepiej smakuje z irlandzką Jameson Irish Whiskey.


Jeśli nie lubicie tego trunku przygotujcie inną wersję wzmocnionej kawy: French coffee – z koniakiem lub brandy, Spanish coffee – z sherry lub Jamaican coffee – z ciemnym rumem.


Składniki (2 porcje)
300ml mocnej gorÄ…cej kawy
40ml Jameson Irish Whiskey
150ml 30% śmietanki
4 łyżeczki grubego brązowego cukru
1 łyżeczka cukru pudru
4 krople esencji waniliowej


Na dno szklanek nasyp po dwie łyżeczki grubego brązowego cukru. Zaparz mocną czarną kawę i wlej ją do szklanek. Whiskey lekko podgrzej i wlej do kawy. Bitą śmietanę ubij z dodatkiem cukru pudru i esencji waniliowej. Nałóż ją delikatnie do pucharków tak, żeby nie wymieszała się z kawą.


Smacznego!


Spróbuj także
Aperol Spritz - wspomnienia z włoskich wakacji
Åšniadanie na poprawÄ™ humoru
Święto Czekolady

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony