Są takie połączenia, które sprawdzają się zawsze. Są takie potrawy, które ratują nas, kiedy pojawiają się niespodziewani goście. Takim deserem, który udaje się zawsze, nie wymaga wielu wyszukanych składników i można robić jego wariacje w zależności od dostępności owoców jest czekoladowy mus z owocami. Dziś zrobiłam go z malinami.
Składniki (dwie porcje):
150g malin
1 łyżeczka cukru pudru
100g serka mascarpone
100g jogurtu naturalnego
75g gorzkiej czekolady
kilka listków mięty
Czekoladę rozpuść w kąpieli i odstaw do lekkiego schłodzenia. Serek mascarpone ubij z jogurtem na puszystą masę. Delikatnie wymieszaj go z ostudzoną czekoladą. Kilka malin zostaw do dekoracji a resztę rozgnieć widelcem. Jeśli są zbyt kwaskowe wymieszaj z cukrem pudrem. Na dno pucharków włóż mus malinowy. Przykryj go czekoladową masą. Udekoruj całymi malinami i listkami mięty. Podawaj schłodzone.
Smacznego!