Latem owoce na drzewach i krzewach aż proszą się, żeby je zerwać i zjeść. Wypełnione słońcem smakują obłędnie i tylko żal, że w Polsce sezon na świeże dary sadu jest taki krótki. Nie sposób przecież wszystkiego spróbować wszystko wykorzystać, a mrożone owoce, mimo, że są sposobem na zachowanie choć części słodkich skarbów nie smakują już tak wspaniale. Taka właśnie refleksja naszła mnie podczas ostatnich zakupów na pobliskim bazarku. Owoce z biegiem czasu zmieniają się. Jeszcze przed chwilą królowały truskawki i wiśnie, jeszcze nie zdążyłam najeść się ich do syta gdy pojawiły się morele i brzoskwinie a już za chwilę kupować będziemy śliwki jabłka i gruszki. I znowu rok będę musiała czekać na truskawki, maliny i poziomki ... Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na ciasto zebra z pięknymi słodkimi morelami. Wygląda i smakuje równie wspaniale.
Składniki:
210g mąki
120g brązowego cukru
80ml oleju
250ml mleka
1 łyżka kakao
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka octu jabłkowego
kilka moreli
Piekarnik rozgrzej do 180stC. Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia
W jednej misce wymieszaj mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia. W drugiej misce wymieszaj olej z mlekiem, esencją waniliową i octem. Połącz suche składniki z mokrymi i wymieszaj. Masę podziel na dwie równe części. Do jednej z nich dodaj kakao i wymieszaj. Wlewaj masy na przemian po parę łyżek do foremki. Morele umyj przekrój na połówki i usuń pestki. Poukładaj je na cieście przecięciem do góry i lekko wciśnij w masę. Piecz 40-45 minut. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Smacznego!
Spróbuj także:
Brzoskwinie pod owsiano-kokosową kruszonką
Kokosowe ciasto z porzeczkami
Dla mojego męża – szybkie waniliowe ciasto z brzoskwiniami