Żeby poprawić nieci humor dzieciakom przygotowałam aksamitny domowy budyń. Przygotowałam go z kokosowym i migdałowym mlekiem, żeby mógł go zjeść również mój syn, który nie pije krowiego mleka. Pysznym dodatkiem do delikatnego budyniu były domowe konfitury z czarnej porzeczki i pomarańczy.
Składniki (2 porcje)
budyń
200ml mleczka kokosowego
200ml mleka migdałowego
100g białej czekolady
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka esencji waniliowej
konfitura:
2 garści czarnej porzeczki
sok i skórka z połowy pomarańczy
1 łyżka syropu klonowego
Wmieszaj 200ml mleczka kokosowego, 100ml mleka migdałowego, esencję waniliową. Dodaj połamaną białą czekoladę i zagotuj. W 100ml mleka migdałowego rozmieszaj oba rodzaje mąki. Zestaw z palnika gotujące mleko wlej mleko z mąką ciągle mieszając, żeby nie powstały grudki. Gotuj przez chwilę. Przelej budyń do miseczek.
Czarną porzeczkę umyj i umieść w rondelku ze skórką i sokiem pomarańczy i syropem klonowym. Gotuj aż owoce będą miękkie a sok lekko się zagęści. Konfiturą udekoruj budyń.
Smacznego!
Spróbuj także