Składniki:
4 jabłka
garść rodzynek
5 suszonych moreli
garść orzechów włoskich
łyżka soku z cytryny
łyżka miodu
łyżeczka masła
Rozgrzej piekarnik do 180stC.
Jabłka umyj i odkrój górę-czapeczkę. Ostrą łyżką albo specjalnym nożykiem usuń gniazdo nasienne a następnie wydrąż miąższ zostawiając około centymetrową ściankę. Wydrążony miąższ pokrój drobno i uduś na maśle. Dodaj miód, posiekane orzechy, rodzynki i pokrojone w kostkę morele. Dopraw sokiem z cytryny i cynamonem. Wypełnij jabłka farszem, przykryj odkrojonymi czapeczkami. Umieść je w naczyniu żaroodpornym i piecz około 30 minut. Długość pieczenia zależy od stopnia twardości i wielkości jabłek.
Upieczone jabłka możesz podać z sosem robionym z jogurtu naturalnego, cukru i cukru waniliowego.
Smacznego!