Mój syn wymyślił sobie kisiel pomarańczowy na deser. Lubię spełniać zachcianki moich dzieci więc postanowiłam go zrobić. Staram się nie korzystać z gotowych kiśli. Robię je sama ze świeżych owoców. Z pomarańczami miałam jednak problem, bo zwyczajnie ani jednej pomarańczy w kuchni nie było. Postanowiłam za to wykorzystać gotowy pomarańczowy sok nieklarowany z kawałkami owoców i okazało się, że jest on doskonałą bazą do przygotowania deseru. Sam proces ograniczył się jedynie do podgrzania soku i wymieszania mąki ziemniaczanej z odrobiną zimnego soku. Chwila gotowania i deser był gotowy. Potrzeba matką wynalazku ... nawet w kuchni
Składniki:
500ml soku pomarańczowego
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 łyżki syropu klonowego
owoce do dekoracji
Zagotuj 400ml soku pomarańczowego z syropem klonowym. Rozmieszaj mąkę ziemniaczaną z 100ml zimnego soku i wlej do gotującego soku ciągle mieszając. Gotuj chwilę. Przelej kisiel do miseczek i udekoruj owocami.
Smacznego!
Spróbuj także:
Snikers – bursztynowy deser
Na świątecznym stole - wigilijny kisiel żurawinowy
Delikatny jabłkowy kisiel z owocami i jogurtem