Do tej pory odwrócone ciasto przygotowywałam tylko z ananasem. Bardzo go lubimy. Zaraz po upieczeniu ma słodką, chrupiącą warstewkę karmelu a następnego dnia jest smakowicie wilgotne od anansowego soku. Nadmiar owoców, których nie chciałam wyrzucać sprawił, że zaryzykowałam i przygotowałam odwrócone ciasto z agrestem, porzeczkami oraz morelami.
Pomysł się opłacił, owoce zostały wykorzystane a ciasto było naprawdę pyszne. Kwaskowe owoce, słodkie ciasto stworzyły doskonały duet. Odwrócone to doskonały pomysł, ponieważ nie ma niebezpieczeństwa, że pod wpływem soku z pysznego ciasta wyjdzie pyszny zakalec. U mnie w domu z pewnością by się nie zmarnował, ale ja (jak chyba żadna gospodyni) nie lubię zakalcowej niespodzianki w piekarniku.
Składniki (forma do pieczenie 20 na 20cm)
150g masła
150g cukru
2 jajka
200g mąki
150ml jogurtu naturalnego
1,5 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli
1 łyżeczka esencji waniliowej
owoce (agrest, morele i porzeczki) i 3 łyżki brązowego cukru do posypania blaszki
Piekarnik rozgrzej do 185stCw funkcji termoobieg. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
Na papier wysyp 3 łyżki brązowego cukru i na nim poukładaj owoce.
Utrzyj miękkie masło i cukier na jasną masę. Dodaj jajka a następnie cały czas ubijając stopniowo mąkę, proszek do pieczenia, jogurt i esencję waniliową. Wyłóż ciasto na owoce. Piecz 45-50 minut.
Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Smacznego!
Spróbuj także:
Perfekcyjne ciasto bananowe
Odwrócone ciasto z ananasem i migdałami
Kwiatowa tarta rabarbarowa.