Już od dawna obiecywałam sobie, że zrobię odwrócone ciasto z ananasem. Piękny ananas, którego udało mi się kupić przypomniał mi o obietnicy. Niewiele brakowało, a z ciasta byłyby przysłowiowe nici ponieważ ananas był tak słodki i pyszny, że ledwo opanowałam się, żeby całego nie zjeść na surowo.
Odwrócone ciasto jest niezwykłe. Chwilę po wyjęciu z piekarnika mocno pachnie karmelem i ananasem a na wierzchu jest cudowna chrupiąca karmelowa skorupka. Jeśli nie zjecie całego ciasta na raz i zostanie coś na następny dzień poznacie drugie oblicze odwróconego ciasta. Jest bardzo wilgotne, mocno ananasowe z karmelowym posmakiem, choć skorupka nie jest już taka chrupiąca. Przyznam, że nam ta druga wersja smakowała dużo bardziej.
Składniki (tortownica 24cm):
30g masła
100g brązowego cukru
1 świeży ananas
ciasto:
100g brązowego cukru
240g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
100g masła
2 jajka
125ml mleka
1 łyżeczka esencji waniliowej
pół łyżeczki esencji migdałowej
szczypta soli
3 łyżki płatków migdałowych
Piekarnik rozgrzej do 180stC (bez termoobiegu)
Dno formy do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Całą formę wysmaruj masłem.
Ananasa obierz, wykrój środek i pokrój w plastry.
Na patelni roztop masło, wsyp cukier i podgrzewaj aż masa zgęstnieje i cukier zacznie się rozpuszczać. Wylej masę do tortownicy i rozprowadź po całym dnie. Na karmelu poukładaj plastry ananasa.
Masło do ciasta roztop i zostaw do przestudzenia. W jednej misce wymieszaj mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia i sodę. W drugiej misce wymieszaj jajka, mleko, esencję waniliową, esencję migdałową i roztopione masło. Dodaj suche składniki do mokrych i wymieszaj dokładnie. Wyłóż ciasto na ananasa. Piecz 35-40 minut. Po wyjęciu od razu okrój boki ciasta. Zostaw na 5 minut, obróć ciasto i zdejmij papier do pieczenia. Posyp płatkami migdałów. Przed podaniem udekoruj np. obranymi cząstkami granatu lub podaj z bitą śmietaną lub lodami.
Smacznego!
Spróbuj także
Weekendowy hit - migdałowe ciasto z truskawkami i kruszonką
Ciasto z budyniem i truskawkami
Ciasto żurawinowo-jabłkowe