Staram się przygotowywać zdrowe drugie śniadania dzieciom do szkoły. Codziennie do śniadaniówki trafiają między innymi owoce i warzywa, czasem orzechy i suszone owoce. Czasami jednak staram się zrobić dzieciom niespodziankę i pakuję małe słodkie co-nie-co. Dziś przygotowałam kruche ciasteczka na bazie masła orzechowego, które nadają się do tego doskonale.
Ciasto na ciasteczka można przygotować dzień wcześniej. Potem wystarczy uformować ciastka i upiec. Ciasteczka można wzbogacić o kawałki orzechów ziemnych lub nerkowców i kawałkami czekolady. Można je również upiec bez żadnych dodatków i z przyjemnością chrupać popijając kubkiem gorącego kakao.
Przepis na ciasteczka pochodzi z www.ilovebake.pl
Składniki
250g masła orzechowego
200g masła
2 jajka
1 łyżeczka esencji waniliowej
125g brązowego cukru
375g mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
posiekane orzechy
kropelki czekoladowe lub posiekana czekolada
Masło miksuj przez chwilę. Następnie ciągle miksując dodawaj stopniowo masło orzechowe, sól, jajka i cukier. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę i wymieszaj. Dodaj posiekane orzechy i kropelki czekoladowe i zagnieć ciasto. Ciasto zostaw w lodówce przez godzinę.
Piekarnik rozgrzej do 180stC. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Z zimnego ciasta formuj kuleczki, zachowując spore odstępy ułóż na blaszce, lekko spłaszcz widelcem. Piecz przez około 15-18 min.
Smacznego!
Spróbuj także
Migdałowo-cynamonowe ciasteczka
Krakerniczki, czyli owsiane ciasteczka karmelowe
Ciastka czekoladowo-pomarańczowe