Dzisiejsze kwiatki z ciasta francuskiego z czekoladowo orzechowym nadzieniem powstały z nagłej potrzeby czegoś słodkiego. Dobrze mieć gotowe schłodzone ciasto francuskie w lodówce. Wtedy wystarczy czekolada, dżem albo świeże owoce, żeby wyczarować błyskawiczny deser. W internecie znajdziecie całe mnóstwo instrukcji, jak pomysłowo zwinąć ciasto francuskie, żeby uzyskać efektowne wypieki. Spróbujcie, to naprawdę proste! Takie świeżo upieczone kwiatki z ciasta francuskiego z płynną czekolada są świetnym dodatkiem do aromatycznej kawy i pasjonującej książki.
Składniki (8 ciastek)
1 opakowanie schłodzonego ciasta francuskiego
8 łyżeczek masła orzechowego
150g posiekanej mlecznej czekolady
1 łyżki mleka
cukier puder
Rozgrzej piekarnik do 190stC. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
Ciasto francuskie pokrój na 8 prostokątów. Jeden koniec ciasta ponacinaj w paski (nie docinając do samego brzegu). Na drugim końcu nałóż pasek masła orzechowego i posiekaną czekoladę. Zwiń w rulonik zaczynając od końca z nadzieniem. Rulonik zwiń tworząc ponacinane kółeczko. Kółka posmaruj mlekiem i ułóż na papierze do pieczenia. Piecz 20-25 minut. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Smacznego!
Spróbuj także:
Serowe ciasteczka z jabłkami
„Gęsie łapki" czyli kruche serowe ciasteczka z cukrem
Błyskawiczne mini sakiewki z owocami