Jesień zbliża się wielkimi krokami a wraz z nią znienawidzony przez mnie zwyczaj zmiany czasu na zimowy. Już sam ten akt psuje mi humor ma długo przed i na długo po. W XXI wieku zmiana czasu nie ma uzasadnienia więc z utęsknieniem czekam na rok w którym ostatni weekend października nie będzie kojarzył mi się z dłuższą nocą i kradzieżą jednej godziny z i tak coraz krótszego dnia. Ponieważ media już zaczęły informować o zmianie czasu na zimowy, mimo, że został jeszcze miesiąc, postanowiłam poprawić sobie humor i przygotować przepyszne jesienne bułeczki ze śliwkami i białą czekoladą. Tym razem nie posypałam ich kruszonką. Postanowiłam udekorować je białą czekoladą i pokruszonymi pistacjami. Delikatne w smaku, niezbyt słodkie bułeczki w paski kojarzą mi się z Tygryskiem z filmowego Kubusia Puchatka, a te filmy zawsze sprawiają, że się uśmiecham.
Składniki (8 bułeczek)
ciasto:
250g mąki pszennej
7g suchych drożdży
1 jajko
75g brązowego cukru
125ml mleka
40g roztopionego masła
szczypta soli
nadzienie
4 duże śliwki
8 łyżeczek śliwkowych powideł
8 kostek białej czekolady
pistacje i biała czekolada do dekoracji
Wymieszaj mąkę z suchymi drożdżami. Dodaj resztę składników (poza masłem) i wyrabiaj ciasto aż będzie odchodziło od rąk, wtedy dodaj roztopione masło (zostaw 2 łyżki masła). i dalej wyrabiaj. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Włóż ciasto do oprószonej mąką miseczki, przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około półtorej godziny.
Piekarnik rozgrzej do 180stC. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
Śliwki umyj, przekrój na połówki i usuń pestkę.
Zagnieć krótko ciasto. Rozwałkuj i pokrój na 8 kwadratów.
Na każdy kwadrat nałóż łyżeczkę powideł śliwkowych, kostkę białej czekolady, połówkę śliwki i sklejaj brzegi formując kulki. Układaj bułeczki na papierze sklejeniem do dołu. Zostaw 20 minut w ciepłym miejscu. Wierzch bułeczek posmaruj resztą roztopionego Piecz 15-17 minut. Upieczone bułeczki udekoruj białą czekoladą lub posyp pokruszonymi pistacjami.
Smacznego!
Spróbuj także:
Zapraszam świąteczny nastrój czyli moje cynamonowe bułeczki
Jagodzianki – słodki symbol lata
Domowe drożdżówki ze śliwkami