Pierwszy pełny tydzień roku szkolnego za nami. Po dwóch miesiącach nicnierobienia to chyba najtrudniejszy czas, potem kiedy praca wejdzie w nawyk, jest znacznie łatwiej.
Żeby osłodzić nieco ten trudny początek zrobiłam pełnoziarniste mocno czekoladowe babeczki. Ciemne, z gęstą błyszczącą polewą i soczystymi malinami wyglądały bajecznie, pachniały zniewalająco a smakowały jeszcze lepiej. Najlepsze były świeżutkie – jeszcze lekko ciepłe z płynną czekoladą w środku. Zresztą spróbujcie sami.
Składniki (10 sztuk)
ciasto
150g mąki pełnoziarnistej
3 łyżki kakao
3 łyżki oleju
130g cukru brązowego
140ml mleka
1 jajko
łyżeczka proszku do pieczenia
10 kostek gorzkiej czekolady
polewa
50ml mleka
50g masła
100g gorzkiej czekolady
maliny
Rozgrzej piekarnik do 180stC. Rozgrzej piekarnik do 180stC. Do muffinkowej blaszki włóż papierowe papilotki.
W jednej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, kakao, cukier i proszek do pieczenia. W osobnej misce wymieszaj jajko z mlekiem i olejem. Przelej mokre składniki do suchych i wymieszaj.
Do papierowych papilotek nałóż ciasto do 1/2 wysokości, na wierzch nałóż kostkę gorzkiej czekolady. Przykryj łyżką ciasta. Piecz 20-25 minut.
Przygotuj polewę. W rondelki podgrzej masło i mleko. Dodaj pokruszoną czekoladę. Mieszaj aż się rozpuści. Ostudzone babeczki udekoruj polewą i malinami.
Smacznego!
Spróbuj także
Dyniowe babeczki z powidłami
Czekoladowe babeczki z borówkami i białą czekoladą
Babeczki jaglane z nektarynkami