Pudding z tapioki dzięki mojemu synowi robię przynajmniej raz w tygodniu. Do tej pory przygotowywałam go klasycznie w wersji waniliowej z różnymi owocami. Tym razem zamówienie było na deser czekoladowy. Dziś mogę powiedzieć, że czekoladowa tapioka jest równie smaczna jak waniliowa. A jak do czekolady dodamy jeszcze śliwki to otrzymamy jesienny bajeczny deser, któremu nikt nie potrafi się oprzeć.
Składniki (4 porcje):
400ml mleczka kokosowego
200ml mleka krowiego
60g tapioki
100g gorzkiej czekolady
8-10 śliwek
3 łyżki syropu klonowego
pół łyżeczki cynamonu
50g białej czekolady
Tapiokę wymieszaj z mlekiem kokosowym i odstaw na minimum godzinę. Dodaj mleko krowie i gotuj na niedużym ogniu 10-15 minut mieszając od czasu do czasu. Ugotowane kuleczki tapioki są miękkie i przezroczyste. Dodaj gorzką czekoladę do gorącego puddingu i mieszaj do rozpuszczenia czekolady. Przelej budyń do miseczek i zostaw do ostygnięcia.
Śliwki umyj, wyjmij pestki i pokrój w mniejsze kawałki. Gotuj śliwki z syropem klonowym i cynamonem przez parę minut. Zblenduj na gładki mus.
Białą czekoladę zetrzyj na tarce. Nałóż mus śliwkowy na przestygnięty pudding z tapioki i posyp białą czekoladą.
Smacznego!
Spróbuj także
Czekoladowa wersja deseru chia
Granat – owoc życia
Kokosowo-waniliowy pudding z tapioki z owcami
Â