Podczas ostatniej wakacyjnej wyprawy zaserwowano nam doskonały ryżowy pudding jako deser po obiedzie. Ponieważ bardzo lubię ryż a szczególnie kremową konsystencję ryżu arborio postanowiłam przygotować ten deser dla swojej rodziny. Chyba mi się udało, bo miseczki zostały opróżnione błyskawicznie. Gdyby nie czas przygotowania pudding ryżowy byłby doskonałym śniadaniem szczególnie w pochmurny jesienny dzień. Niestety my wykorzystujemy każdą minutę poranka na sen, więc takie śniadanie jest możliwe wyłącznie w weekendy lub wakacje.
Pudding smakuje równie dobrze na ciepło jak i schłodzony. Przygotujcie go u siebie w domu, jeśli nie lubicie grudek ryżu zblendujcie deser na gładki budyń, też będzie pyszny. Latem, kiedy wokół mnóstwo świeżych owoców dodajcie maliny, truskawki, borówki lub jagody. Zimą doskonałe będą uprażone jabłka i rodzynki. Polecam!
Składniki (3 porcje):
100g ryżu arborio
600ml mleka
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 łyżeczka masła
1 łyżka cukru
szczypta soli
200g truskawek
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
Zagotuj mleko z masłem, cukrem i esencją waniliową. Dodaj ryż i gotuj często mieszając około 16-18 minut, aż deser nabierze kremowej konsystencji.
Kilka ładnych truskawek zostaw do dekoracji. Resztę pokrój w ćwiartki, wrzuć do rondelka razem z sokiem z cytryny i cukrem. Wymieszaj i gotuj chwilę aż truskawki puszczą sok, ale się nie rozpadną.
Nałóż pudding do miseczek. Dodaj gorące owoce. Udekoruj resztą truskawek.
Smacznego!
Spróbuj także:
Kokosowo-waniliowy pudding z tapioki z owcami
Czekoladowy pudding ryżowy ze śliwkami
Zdrowe śniadanie dla wszystkich