Płatki owsiane są ostatnio stałym produktem w mojej kuchni. Głownie za sprawą diety mojego męża, ale również, jako dodatek do słodyczy. Pisałam o nich w kryzysowych słodyczach. Odgrzebałam ostatnio przepis na owsiane ciasteczka. Przyznaję, nie jest mój a jedynie przeze mnie zmodyfikowany. Nie pamiętam niestety oryginalnego źródła tych smakowitych ciasteczek.
Składniki
400g błyskawicznych płatków owsianych
1 szklanka brązowego cukru
pół szklanki oleju
2 łyżki mąki
2 łyżki zimnej wody
1 duże jabłko
żurawiny i pestki słonecznika
Jabłko ścieramy na tarce o małych oczkach, dodajemy do jabłek pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Wykładamy cienką warstwę masy na papier do pieczenia (lub od razu formujemy łyżką małe kółeczka) i pieczemy około 17 minut w piekarniku nagrzanym do 180stC. Upieczone ciasteczka mają jasnobrązowy kolor. Po wyjęciu z pieca kroimy, jeśli trzeba, upieczoną masę ale ze zdjęciem z blachy lepiej poczekać aż ostygną.
Smacznego!