Poza wszystkimi negatywnymi skutkami epidemii koronawirusa z całą pewnością w naszej rodzinie największym plusem jest czas, który spędzamy razem. Zawsze nam tego brakowało a teraz mamy go pod dostatkiem. Częściej jemy razem posiłki, mamy czas porozmawiać, pograć w planszówki, czy razem obejrzeć kolejny odcinek serialu. Jeśli jemy razem to trochę czujemy się jakby codziennie był weekend. A jak weekend to ... deser musi być. Dziś proponuję czekoladowe ciasto z borówkami amerykańskimi. Jest mocno czekoladowe, puszyste i przyjemnie wilgotne. Idealne na chwilę odpoczynku przy popołudniowej herbacie na słonecznym tarasie.
Składniki (keksówka):
180g mąki
100g cukru
3 łyżki kakao
80g roztopionego masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka esencji waniliowej
220ml gorącej wody
pół łyżeczki cynamonu
szczypta soli
150g borówek
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
50g drażetek czekoladowych
Piekarnik rozgrzej do 180stC. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
W jednej misce wymieszaj mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sól i cynamon. W drugiej misce wymieszaj roztopione masło, esencję waniliową i gorącą wodę. Dodaj mokre składniki do suchych i szybko wymieszaj. Ciasto przełóż do keksówki. Borówki umyj osusz i wymieszaj z mąką ziemniaczaną oraz cukrem. Nałóż owoce na ciasto i lekko dociśnij. Piecz przez 50 minut. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Smacznego!
Spróbuj także:
Kokosowe ciasto z porzeczkami
Czekoladowo-malinowy torcik
Czekoladowe ciasto ze śliwkami