Moje dzieci kochają babeczki. W tym roku, żeby sprawić im przyjemność w Dzień Dziecka przygotowałam im więc puszyste, wilgotne i babeczki z rabarbarem, chrupiącą kruszonką i cytrynowym lukrem. Były rzeczywiście pyszne a smakowały wszystkim – nie tylko dzieciom.
Na wszelki wypadek kilka zostało odłożonych na bok i przygotowanych do zabrania do szkoły na drugie śniadanie. Dobrze, że dzieci są tak zapobiegliwe, bo reszta smakołyków zniknęła w mgnieniu oka.
Składniki (12 babeczek)
ciasto
250g mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
150g brązowego cukru
1 łyżeczka esencji waniliowej
250ml mleka
60ml oleju
1 jajko
szczypta soli
kruszonka
40g masła
80g mąki
40g cukru pudru
dodatkowo
3 długie łodygi rabarbaru
2 łyżki brązowego cukru
lukier
6 łyżek cukru pudru
sok z 1 cytryny
Rozgrzej piekarnik do 190stC. Do muffinkowej blaszki włóż papierowe papilotki.
Przygotuj kruszonkę: wszystkie składniki wymieszaj i zagnieć palcami aż uzyskasz konsystencję grubego piasku.
Rabarbar oczyść, obierz i pokrój w 1cm kawałki. Posyp cukrem, wymieszaj i odstaw na pół godziny.
W jednej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól. W drugiej misce wymieszaj olej, jajko, mleko i esencję waniliową. Przelej mokre składniki do suchych i wymieszaj.
Do papierowych papilotek nałóż ciasto do 2/3 wysokosci a na wierzch kawałki rabarbaru. Posyp kruszonką. Piecz 20-25 minut.
Przygotuj lukier: wymieszaj cukier puder z sokiem z cytryny.
Po wystudzeniu babeczki udekoruj lukrem.
Smacznego!
Spróbuj także
Babeczki jaglane z nektarynkami
Mini babeczki z owocami
Mini serniczki z truskawkami