Tegoroczne wakacje na południu Europy stały pod znakiem arbuzów i melonów. Arbuzy mocno czerwone, ociekające sokiem tylko kształtem przypominają te kupowane u nas. Natomiast melony zaskoczyły mnie zupełnie. Nie spodziewałam się, że mogą mieć aż tak miodowy smak i kolor. Były fantastyczne. Czasem trudno było się zdecydować, które tym razem wybrać.
Pomimo tego pod koniec wyjazdu zachciało się jednak wszystkim naszych rodzinnych letnich owoców. Maliny, jeżyny, borówki amerykańskie, porzeczki, agrest - nasze sady i ogrody są niezwykłą i bogatą skarbnicą owocowych przysmaków. Nic więc dziwnego, że po powrocie pierwsze kroki skierowaliśmy na nasz bazarek skąd wróciliśmy obładowani owocami. Człowiek głodny kupuje oczami więc ilości owoców przekroczyły nasze możliwości. Na surowo nie dało się wszystkiego zjeść więc z reszty smakołyków powstała owocowa tarta. Poza skarbami z ogrodu wyróżnia ją cieniutkie, niezbyt słodkie razowe ciasto. Spróbujcie sami to naprawdę pyszne połączenie.
Składniki:
ciasto:
250g mąki pszennej razowej
75g cukru pudru
szczypta soli150g masła
1 jajko
nadzienie:
400g borówek amerykańskich
100g czerwonych porzeczek
100g agrestu
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
5 łyżek cukru
Rozgrzej piekarnik do 190stC.Wymieszaj w misce suche składniki ciasta. Wysyp je na stolnicę, dodaj pokrojone masło i jajko. Posiekaj całość nożem i zagnieć szybko gładkie ciasto. Zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na pół godziny. Formę to tarty (24cm) wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Ciasto podziel na dwie części (2/3 i 1/3). Formę do tarty wylep większą porcją ciasta podwyższając brzegi, nakłuj w kilku miejscach widelcem i wstaw do zamrażarki na 15 minut. Wyjmij z zamrażarki i szybko włóż do piekarnika. Piecz 15 minut. Wyjmij do ostudzenia. Nie wyłączaj piekarnika.
Owoce oczyść i usuń z porzeczek szypułki. W misce wymieszaj delikatnie owoce z resztą składników nadzienia. Umieść je na ostudzonym cieście. Resztę ciasta uformuj w paseczki i poukładaj na cieście w postaci kratki. Możesz też włożyć je na godzinę do zamrażarki i zetrzeć na tarce bezpośrednio na owoce. Piecz 20 minut.
Ostudzone ciasto posyp cukrem pudrem.
Smacznego!