Ostatnie komentarze
12Lis2019
godz. - 17:25

Rustykalna tarta ze śliwkami

Share
domowy patchwork
kategoria:Desery

Jednym z najbardziej wdzięcznych i smakowitych słodkich odkryć ostatniego roku jest dla mnie chyba tarta rustykalna. W sumie nie ma chyba mniej wymagającego ciasta niż ona. Poza dobrymi składnikami trzeba umieć tylko szybko zagnieść gładkie kruche ciasto. Naprawdę nic więcej nawet wałkować ciasto można byle jak. Nie trzeba przejmować się nierównymi brzegami i nie trzeba brudzić formy do ciasta. Pasują do tego ciasta chyba niego wszystkie twarde owoce. Doskonałe jest z gruszkami, jabłkami, brzoskwiniami czy nektarynkami. Najbardziej chyba smakuje mi jednak ze śliwkami. Pięknie pachnie doskonale smakuje fantastycznie wygląda i nie wymaga dużej ilości pracy. Słowem ciasto doskonałe.


Składniki:
ciasto
130g mąki pszennej
3 łyżki mąki razowej
4 łyżki mielonych migdałów
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki śmietany
120g masła
wypełnienie
6 śliwek
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka mąki pszennej
3 łyżki brązowego cukru
2 łyżki mleka


Ze wszystkich składników zagnieć szybko gładkie kruche ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na godzinę.
Rozgrzej piekarnik do 180stC. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Śliwki umyj pokrój w ćwiartki i usuń pestki. Do śliwek dodaj, łyżkę brązowego cukru, cynamon, wymieszaj delikatnie.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość około pół centymetra. Nie przejmuj się nierównymi brzegami. Wymieszaj łyżeczkę mąki i łyżeczkę brązowego cukru. Posyp tą mieszanką środek placka zostawiając około 5 cm czysty brzeg. Poukładaj na cieście śliwki. Zawiń boki ciasta do środka. Boki posmaruj mlekiem i posyp resztą brązowego cukru. Piecz 50 minut.


Smacznego!


Spróbuj także:
Słodki początek jesieni – dyniowa tarta
Brzoskwinie pod owsiano-kokosową kruszonką
Waniliowo migdałowa tarta z gruszkami

 

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony