Ostatnie komentarze
04Maj2018
godz. - 22:47

Serniczki mango z granatem i borówkami

Share
domowy patchwork
kategoria:Desery

Kwiecień i początek maja chyba wszystkich nas zaskoczyły piękną słoneczną pogodą. Gdyby nie kalendarz wiszący w kuchni i liche listki na drzewach można by pomyśleć, że jest przynajmniej czerwiec i trzeba szykować się do wyjazdu na wakacje. Pierwsze kolorowe wiosenne kwiaty wyglądają tak kusząco, że postanowiłam swój stół dopasować do pogody i przygotowałam słoneczny i kolorowy deser: miniserniczki mango z borówkami i granatem. Nie wymagają pieczenia, są lekkie i odświeżające idealne na słoneczne wiosenne popołudnie.


Składniki (6 serniczków):
1 duże dojrzałe mango
4 łyżeczki żelatyny
250g mascarpone
100g ciastek owsianych bez cukru
50g masła
2 łyżki syropu klonowego


Ciastka owsiane pokrusz, wymieszaj z syropem klonowym i roztopionym masłem. Do każdej silikonowej foremki do babeczek wsyp półtorej łyżeczki ciasteczek i ugnieć. Wstaw do lodówki, żeby stężały. 3 łyżeczki żelatyny zalej odrobiną wrzącej wody i mieszaj, aż proszek się rozpuści. Zostaw do lekkiego przestygnięcia.
Mango umyj i obierz. Usuń pestkę. Miąższ zmiksuj dokładnie. Połowę musu mango wymieszaj z serkiem mascarpone i rozpuszczoną żelatyną. Masę wylej na spody z ciasteczek zostawiając około 1cm od góry foremki. Wstaw do lodówki, żeby masa stężała. Resztę żelatyny rozpuść w odrobinie wody i wymieszaj z resztą musu z mango. Wylej mus na serniczki, udekoruj borówkami i granatem i wstaw do lodówki, żeby mus stężał.


Smacznego!


Spróbuj także
Sernikowe babeczki dla mojego syna
Mini serniczki z truskawkami
Dzieci w kuchni: najprostsze serniczki z galaretką

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony