Składniki (blaszka 20 na 20cm):
ciasto:
5 brzoskwiń
10 malin
250g mąki
175g masła
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka esencji waniliowej
1 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
100g serka waniliowego homogenizowanego
lukier:
4 łyżki soku z cytryny
8 łyżek cukru pudru
2 garście posiekanych pistacji
Rozgrzej piekarnik do 180stC.
Brzoskwinie obierz i przekrój na połówki i usuń pestki. W misce wymieszaj suche składniki ciasta: mąkę, cukier puder, cukier i proszek do pieczenia. Dodaj jajko, serek waniliowy, esencję waniliową i masło. Zagnieć ciasto. Podziel je na dwie części. Jedną wylep blaszkę. Na cieście ciasno poukładaj połówki brzoskwiń (w wydrążenia po pestkach włóż po dwie maliny) wydrążeniem do dołu. Drugą połowę ciasta posyp mąka, rozwałkuj i przykryj nim połówki brzoskwiń. Piecz około 40 minut. Sok z cytryny i cukier puder wymieszaj bardzo dokładnie. Upieczone, gorące ciasto posmaruj tak przygotowanym lukrem. Posyp posiekanymi pistacjami. Zostaw do ostygnięcia.
Smacznego!
Spróbuj także:
Ciasto z budyniem i truskawkami
Brzoskwinie pod owsiano-kokosową kruszonką
Odwrócone ciasto z ananasem i migdałami