Te małe ciasteczka robiła moja mama kiedy byłam małą dziewczynką. Przepis zachował się w starych szpargałach w dwóch wersjach: pierwsza do rogalików i druga z żółtkami do tzw. ciasteczek z maszynki. Jedne i drugie ciasteczka mają podstawową wadę. Kiedy weźmiemy pierwsze z nich w następnym kroku mamy ... pusty talerz.
Parę lat temu, ku mojemu zdziwieniu, znalazłam takie rogaliki w cukierni w małym nadmorskim miasteczku. Śliwkowe, obsypane cukrem pudrem przypominały dzieciństwo i były naprawdę smaczne. Przygotujcie je u siebie w domu. Potrzebujecie tylko kilku podstawowych składników. Moja mama do przygotowania używała margaryny, ja użyłam masła.
Składniki:
400g mąki
200g 18% śmietany
200g masła
3 łyżki cukru pudru
powidła śliwkowe
cukier puder do posypania
Piekarnik rozgrzej do 180stC. Blachę do pieczenia przykryj papierem do pieczenia.
Z mąki, śmietany, masła i cukru pudru zagnieć ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i zostaw na godzinę w lodówce. Ciasto podziel na kawałki rozwałkuj na okrągłe placki. Pokrój je na trójkąty. Na szerszy koniec trójkąta nałóż łyżeczkę powideł śliwkowych i zwiń zaczynając od szerszego końca. Rogaliki ułóż na blasze o piecz 20-25 minut.
Po ostygnięciu posyp cukrem pudrem.
Smacznego!
Spróbuj także:
Słodki bukiet
Delikatne i kruche ciasteczka z amarantusem
Czekoladowe ciastka z żurawinami