Dzisiaj propozycja zainspirowana porą roku i rodzinnymi świętami, które były i będą. Kwiatowe ciasteczka pięknie wyglądają i kuszą słodyczą.
Składniki:
150g masła
125g brązowego cukru
200g mąki
2 żółtka
0,5 łyżeczki sody oczyszczone
tabliczka gorzkiej czekolady
2 łyżeczki cukru pudru
80g kolorowych drażetek czekoladowych (np. m&m's)
Posiekaj nożem mąkę i masło aż do uzyskania konsystencji grubej kruszonki. Dodaj żółtka, sodę i cukier i szybko zagnieć gładkie ciasto. Uformuj kulę owiń w folię spożywczą i włóż na godzinę do lodówki. Rozgrzej piecyk do 200stC (bez termoobiegu). Rozwałkuj ciasto na grubość 0,5cm. Wykrawaj foremką kwiatki, w połowie z nich wykrój dodatkowo dziurkę w środku. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Wyłóż na blachę najpierw ciasteczka z dziurką (piecz je 6-8 minut) a potem ciasteczka pełne (piecz je 8-10 minut). Zostaw do ostudzenia. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Ciasteczka z dziurką posyp cukrem pudrem. Każde pełne ciasteczko posmaruj czekoladą i przykryj ciastkiem z dziurką. W środek dziurki włóż m&m'sa.
Smacznego!