Niektóre składniki są sprzymierzeńcami gospodyni w kuchni. Dla mnie należą do nich między innymi cukinia, ciasto francuskie, buraki i biały ser. Zawsze mam je w lodówce ponieważ pozwalają bezpiecznie zaplanować posiłek w sytuacji kryzysowej. Dziś dołączyła do nich dynia. Zwykle wykorzystywałam ją do placków, sałatek czy zup. Dziś deserowa wersja, która powstała na podstawie przepisu Jamie Oliver'a.
Zapraszam zatem na dobry, bo słodki, początek jesieni z królową jesiennych warzyw – dynią – w roli głównej. Krucha tarta z kremowym dyniowym nadzieniem ma piękny jesienny kolor i lekko karmelowy smak. Jest prawdziwą ozdobą niedzielnego stołu. Może też być ciekawą propozycją na halloweenowy wieczór.
Składniki (tortownica 25cm):
ciasto
200g mÄ…ki
35g cukru pudru
100g masła
1 jajko
1 łyżka mleka
masa dyniowa
400g obranej dyni
400ml mleka
150g brÄ…zowego cukru
łyżeczka esencji waniliowej
2 jajka
Wymieszaj mąkę i cukier. Dodaj pokrojone masło i rozgniataj widelcem aż do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dodaj jajko i mleko i szybko zagnieć gładkie ciasto. Zawiń je w folię i zostaw w lodówce przez pół godziny. Blachę do pieczenia wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Wylep blachę ciastem i odstaw do lodówki na kolejne pół godziny.
Dynię pokrój w kostkę. Umieść w garnku dynię, mleko, cukier i esencję waniliową. Gotuj aż dynia będzie miękka. Zdejmij z ognia a masę dokładnie zmiksuj. Zostaw do ostudzenia.
Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przykryj ciasto papierem do pieczenia i obciąż grochem lub kulkami ceramicznymi. Piecz 12 minut. Zdejmij papier i piecz kolejne 12-15 minut. Wyjmij ciasto z piekarnika. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 160stC.
Dodaj do chłodnej masy dyniowej jajka i zmiksuj jeszcze raz. Masę wyłóż na podpieczone ciasto. Piecz przez 40-45 minut.
Smacznego!
Spróbuj także:
Dynia raz jeszcze
Dyniowe babeczki z powidłami
Jesienne penne z dyniÄ…