Chociaż walentynki dawno już za nami, to dziś przepis na kruche ciasteczka w kształcie serduszek. Może trzeba kogoś przeprosić, może komuś trzeba poprawić humor, może po prostu lubicie mieć do popołudniowej kawy coś słodkiego i ładnego zarazem. Tym niedużym ciasteczkom z wiśniowym nadzieniem trudno się oprzeć.
Składniki:
150g masła
125g cukru
200g mąki
1 jajko
1 łyżka kakao
0,5 łyżeczki sody oczyszczone
150g konfitury wiśniowej
Rozgrzej piekarnik do 180stC.
Posiekaj nożem mąkę i masło aż do uzyskania konsystencji grubej kruszonki. Dodaj jajko, sodę i cukier i szybko zagnieć gładkie ciasto. Ciasto podziel na pół i do jednej części dodaj kakao i ponownie zagnieć Uformuj kule owiń w folię spożywczą i włóż na godzinę do lodówki. Rozwałkuj ciasto na grubość 0,5cm. Wykrawaj foremką serduszka, w połowie z nich wykrój dodatkowo małe serduszko w środku. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Wyłóż na blachę najpierw ciasteczka z dziurką (piecz je 6-8 minut) a potem ciasteczka pełne (piecz je 8-10 minut). Zostaw do ostudzenia. Konfiturę włóż do garnka zmiksuj na gładką masę i gotuj 2-3 minuty, żeby zgęstniała. Każde pełne ciasteczko posmaruj konfiturą i przykryj ciastkiem z dziurką. Jeśli masz ochotę możesz zamienić kakaowy spód z jasną górą, jasny spód z ciemną górą, albo zrobić ciasteczka kakaowe i jasne osobno.
Smacznego!