Babeczki to chyba najbardziej wdzięczne wypieki. Kochają je chyba wszyscy, szczególnie dzieci. Doskonale sprawdzają się jako drugie śniadanie, podwieczorek, albo wypiek na przedszkolne imprezy integracyjne. Można je piec przez cały rok w sezonie letnim koniecznie ze świeżymi owocami. Zimą dodajmy korzenne przyprawy. Rozgrzeją nas ciepłym świątecznym zapachem. Babeczki mają jeszcze jedną bardzo ważną zaletę. Przygotowuje się je błyskawicznie: kilka nieskomplikowanych składników, wystarczy zamieszać i do piekarnika. Lubimy takie desery, prawda? Jedyny problem to rozważania, czy od razu przygotować podwójną porcję?
Niedawno kupiłam morele i brzoskwinie. Mimo pięknego wyglądu okazały się kwaskowe i dzieci nie bardzo chciały jeść je na surowo. Owoce stały się więc doskonałym dodatkiem do babeczek. Dzięki nim babeczki były wilgotne i słodko-kwaśne. Idealne w bardzo ciepłe letnie popołudnie.
Składniki
225g mąki
180g brązowego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 banan
150ml mleka
175ml oleju
szczypta soli
1 brzoskwinia
2 morele
cukier puder
Piekarnik rozgrzej do 185stC. Do blaszki muffinkowej powkładaj papierowe papilotki.
Mleko, olej, banana, zblenduj dokładnie. W misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól. Brzoskwinię i morele umyj, usuń pestki i pokrój w kosteczkę. Dodaj masę bananową do suchych składników i wymieszaj. Dodaj owoce i ponownie wymieszaj.
Masę przełóż do foremek i piecz 25 minut. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Smacznego!
Spróbuj także:
Babeczki oreo z limonkowym serkiem galaretką i owocami
Kruche babeczki ze śliwkami
Rabarbarowe babeczki z kruszonką i cytrynowym lukrem