Zachciało nam się deseru. Każdy miał ochotę na coś innego. Ja na coś lekkiego, córka na owoce a syn na coś słodkiego. Z połączenia tych cech wyszedł nam delikatny jak puch mus z aquafaby z białą czekoladą i kiwi. A wiecie co było najfajniejszego, poza jedzeniem tego pysznego deseru? Wymyślanie! Każdy miał inną wizję a najtrudniejsze okazało się wybranie tego jednego, który będzie odpowiadał wszystkim. Kolejne desery, spisane na długiej liście, czekają na realizację.
Składniki (4 porcje)
200ml aquafaby (porcja z jednej puszki cieciorki)
100g białej czekolady
4 kiwi
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki syropu klonowego
kilka listków mięty
garść pistacji
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Odstaw do wystudzenia. W szklanej bardzo czystej misie ubijaj aquafabę, aż uzyskasz sztywną pianę. Dodaj czekoladę i bardzo dokładnie ale delikatnie wymieszaj. Nałóż mus do pucharków i wstaw do lodówki na 3-4 godziny. Kiwi obierz i pokrój na w kostkę. Listki mięty posiekaj. W misce wymieszaj kiwi z syropem klonowym, sokiem z cytryny i miętą. Nałóż owoce na zastygnięty mus. Polej sokiem, który został w misce. Udekoruj pistacjami.
Smacznego!
Spróbuj także:
Wiosenna cytrusowa tapioka
Czekoladowy deser z amaretto, malinami i figami
Snikers – bursztynowy deser