Ciasto z dodatkiem płatków owsianych to pyszny zdrowy deser dla każdego. Jest wilgotne i długo trzyma świeżość. Masło orzechowe daje mu przyjemny posmak a polewa z białej czekolady i masła orzechowego jest smakowicie aksamitna i słodko słona. Granaty i pistacje na wierzchu wyglądają dekoracyjnie i miło kontrastują z czekoladowo-bananową słodyczą deseru. Wszystkie smaki w jednym małym (a może niezupełnie małym) kawałku ciasta. Przygotujcie je bez względu czy macie ku temu okazję, czy tylko chcecie zrobić sobie pyszną słodką przyjemność. Jest idealne z kubkiem herbaty albo aromatyczną kawą, a dla dzieci z kubkiem mleka na popołudniowy podwieczorek. Przekonajcie się sami
Składniki:
ciasto:
180g mąki
80g płatków owsianych
100g brązowego cukru
2 łyżki masła orzechowego
2 dojrzałe banany
75g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka esencji waniliowej
100g kropelek czekoladowych
polewa
100g białej czekolady
duża łyżka masła orzechowego
granat
pistacje
Piekarnik rozgrzej do 175stC. Formę do pieczenia (20cm na 20cm) wyłóż papierem do pieczenia.
Płatki owsiane zmiel niezbyt dokładnie. W misce wymieszaj mąkę, płatki, cukier, proszek do pieczenia. W oddzielnej misce zmiksuj banany, masło orzechowe, esencję waniliową i roztopione masło. Wymieszaj mokre składniki z suchymi. Dodaj kropelki czekoladowe i wymieszaj ponownie. Ciasto przełóż do blaszki i piecz 45-50 minut. Przygotuj polewę. Roztop białą czekoladę w kąpieli wodnej. Dodaj masło orzechowe i dokładnie wymieszaj. Ostudzone ciasto udekoruj polewą, granatem i pistacjami.
Smacznego!
Spróbuj także:
Basbousa obłędnie pyszne ciasto ze wschodu
Odwrócone ciasto ze śliwkami
Absolutnie doskonałe owsiane ciasto z owocami