Dzisiejsze ciasto pomarańczowe jest idealne, kiedy chcesz, żeby w domu miło i ciepło pachniało domowym ciastem a nie masz czasu na wyszukane zakupy ani na długie przygotowywanie deseru. Nikt rzecz jasna nie musi wiedzieć, ile pracy włożyłaś w jego przygotowanie. Niech to będzie Twój sekret a zaoszczędzony czas wykorzystaj tak, jak lubisz.
Idealnym dodatkiem do tego ciasta jest słodko-kwaskowy lukier na bazie cukru pudru i soków cytrusów.
Składniki:
Ciasto
370g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
3 jajka
200g cukru
125ml oleju roślinnego
125ml soku z pomarańczy
skórka otarta z jednej pomarańczy
Lukier:
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki soku z pomarańczy
Rozgrzej piekarnik do 180stC.
Tortownicę o średnicy 24 cm posmaruj masłem i wysyp bułką tartą lub mąką.
Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj olej i ciągle miksując stopniowo dodawaj mąkę, proszek do pieczenia i sól później sok i na koniec skórkę pomarańczową. Ciasto przełóż do tortownicy i piecz przez 40 minut.
Do cukru pudru dodaj sok z cytryny i pomarańczy i wymieszaj do uzyskania gładkiego lukru. Pokryj lukrem ostudzone ciasto.
Smacznego!