Ostatnie komentarze
14Wrz2020
godz. - 23:43

Szybkie cytrynowe ciasto z ostatnimi w tym sezonie truskawkami

Share
domowy patchwork
kategoria:Desery

Korzystając z ostatnich w tym sezonie truskawek przygotowałam błyskawiczne cytrynowe ciasto z tymi owocami. Przecież weekend nie może się obyć bez deseru, a nie ma chyba nic przyjemniejszego niż świeżutkie domowe ciasto pachnące tak, że najchętniej człowiek zjadłby wszystko prosto po wyjęciu z piekarnika. Czasem muszę się natrudzić, żeby ukryć ciasto przed domowymi łasuchami, żeby rzeczywiście zjeść je na deser a nie przed daniem głównym. W sumie szkoda, że sezon na świeże pełne soku owoce niebawem się kończy. Znowu trzeba będzie czekać przez parę miesięcy na dary naszych ogrodów.


Składniki:
210g mąki
120g brązowego cukru
80ml oleju
250ml mleka
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka skórki z cytryny
truskawki
cukier puder


Piekarnik rozgrzej do 180stC. Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
W jednej misce wymieszaj mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia. W drugiej misce wymieszaj olej z mlekiem, esencją waniliową. Połącz suche składniki z mokrymi i wymieszaj. Dodaj sok i skórkę z cytryny. Masę podziel na dwie równe części. Przełóż masę do blaszki do pieczenia. Na cieście poukładaj truskawki przecięciem do góry i lekko wciśnij w masę. Piecz 40-45 minut. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.


Smacznego!


Spróbuj także:
Ciasto zebra z morelami
Dla mojego męża – szybkie waniliowe ciasto z brzoskwiniami
Kokosowe ciasto z porzeczkami

 

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony