Do tej pory przygotowywałam tradycyjne kokosanki na bazie ubitych białek kurzych, cukru i wiórków kokosowych. Bardzo je lubimy. Są chrupiące z zewnątrz i przyjemnie miękkie w środku. Ponieważ jajka wykorzystaliśmy na weekendowe śniadanie szukałam przepisu na kokosanki bez jajek. Mogłam w zasadzie ubić aquafabę, ale o tym pomyślałam dopiero kiedy gotowe kokosanki leżały już na talerzu. Przepis znalazłam na stronie www.aniagotuje.pl. Ciasteczka wyszły bardzo smaczne a kolorowe posypki nadały im wiosennego charakteru. Chyba już bardzo chciałabym, żeby była wiosna...
Składniki (20 ciastek)
100g wiórków kokosowych
160g mąki
100g masła
90g jogurtu naturalnego
60g cukru pudru
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 łyżeczka drobnej skórki otartej z cytryny
Piekarnik rozgrzej do 190stC. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
Wiórki kokosowe wymieszaj z jogurtem i esencją cytrynową. W osobnej misce wymieszaj mąkę, cukier puder i skórkę cytryny. Dodaj masło i wiórki z jogurtem i zagnieć szybko ciasto. Z ciasta formuj 4 cm kulki, lekko je spłaszcz i układaj na blasze. Piecz 18-20 minut. Przed podaniem posyp cukrem pudrem lub udekoruj czekoladą i cukrowymi dekoracjami.
Smacznego!
Spróbuj także:
Afgańskie ciasteczka
Serowe ciasteczka z jabłkami
Dwie lewe ręce w kuchni i co z tego wyszło