Już od połowy sierpnia w sklepach i na straganach pojawiają się pierwsze krajowe śliwki. W wrześniu jest ich tyle, że trudno zdecydować się jaki gatunek wybrać. Małe i duże, okrągłe i bardziej podłużne, fioletowe, czerwone i żółte. Można jeść je na surowo lub robić wspaniałe przetwory (dżemy, powidła, kompoty, marynaty, nalewki, śliwowice). My najbardziej lubimy duże i okrągłe renklody i większe fioletowe i lekko twarde węgierki.
Â
Śliwki mają wiele cennych właściwości. Regulują trawienie, chronią przed wolnymi rodnikami. Pod względem wartości odżywczych oraz zawartości witamin i błonnika bogatsze są śliwki suszone, jednak mają one pięć razy więcej kalorii niż śliwki surowe.
Â
Mają sporo witamin z grupy B, dlatego od wieków cieszą się opinią owoców wpływających kojąco na układ nerwowy i poprawiających samopoczucie. Dlatego koniecznie zróbcie ciasto ze śliwkami. Albo już teraz, albo kiedy nadejdą dni jesiennej szarugi. Ich zbawienne działanie na układ nerwowy to zawsze jakieś wytłumaczenie dla kolejnego kawałeczka na talerzyku.
Â
Nie lubię skomplikowanej kuchni. W tym cieście składników jest sporo, a mimo to wykonanie pysznego deseru jest naprawdę proste.
Â
Ciasto:
250g mÄ…ki
pół łyżeczki proszku do pieczenia
torebka cukru waniliowego
3 łyżki cukru
150ml śmietany 18%
150g masła
Nadzienie:
600g śliwek
1 białko
3 łyżki siekanych migdałów
2 łyżki brązowego cukru
200g powideł śliwkowych
łyżeczka cynamonu
Kruszonka:
50g masła
3-4 łyżki mąki
3 łyżki brązowego cukru
torebka cukru waniliowego
1 żółtko
Wymieszaj suche składniki ciasta: mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy. Posiekaj masło i dodaj wraz ze śmietaną do suchych składników. Szybko zagnieć gładkie ciasto. Zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na około pół godziny.
Â
Rozgrzej piekarnik do 200stC. Wyłóż ciastem formę do tarty podwyższając brzegi. Lekko ubij białka. Posmaruj nim ciasto, posyp migdałami i brązowym cukrem. Piecz 14 minut. Wyjmij z piekarnika. Nie wyłączaj piekarnika.
Â
Kiedy piecze się spód ciasta zrób kruszonkę. Stop masło. Lekko wystudź i dodaj mąkę, cukier, cukier waniliowy, żółtko. Mieszaj widelcem aż uzyskasz grudki.
Â
Śliwki umyj, przekrój na pół i usuń pestki. Upieczony spód posmaruj powidłami, poukładaj śliwki. Posyp najpierw cynamonem a potem kruszonką. Piecz jeszcze 20 minut.
Â
Smacznego!