Co roku na początek wakacji staram się przygotować dla swoich dzieci jakiś pyszny domowy deser. Tak, żeby miło rozpocząć czas lenistwa i odpoczynku. Powiedziałam odpoczynku? No dobrze, przynajmniej na początku wakacji udawajmy, że w to wierzymy.
Tym razem przygotowałam truskawkową tapiokę z białą czekoladą. Początek wakacji był więc doskonały, bo moje dzieci pudding z tapioki pokochały od pierwszej łyżeczki. Robiłam już wiele wersji tego deseru, waniliową, kokosową, czekoladową. Za każdym razem jest naprawdę pyszny. Pasują do niego dowolne owoce, szczególnie te o lekko kwaskowym smaku.
Składniki:
60g tapioki
420ml mleka (może być wegetariańskie)
pół łyżeczki esencji waniliowej
50g białej czekolady
500g truskawek
Wymieszaj tapiokę a mlekiem. Zostaw na godzinę. Dodaj esencję waniliową i gotuj około 20 minut aż kuleczki tapioki staną się miękkie i szkliste. Do gorącej tapioki dodaj białą czekoladę i mieszaj aż czekolada zupełnie się rozpuści. Odstaw do ostygnięcia.
Odłóż kilka ładnych truskawek do dekoracji. Resztę truskawek zmiksuj na mus. 1/3 musu truskawkowego dodaj do tapioki i dokładnie wymieszaj. Nałóż pudding z tapioki do miseczek i zostaw w lodówce na godzinę. Nałóż resztę musu na pudding z tapioki. Udekoruj resztą truskawek.
Smacznego!
Spróbuj także
Snikers – bursztynowy deser
Nieporządny bezowo-owocowy deser
Kokosowo-waniliowy pudding z tapioki z owcami