Gdy szukałam inspiracji na ciasto z gruszkami kilka razy wpadły mi w oko ciekawie wyglądające tarty z zawiniętymi brzegami zwane rustykalnymi. Postanowiłam zrobić więc swoją rustykalną tartę z gruszkami. Cieniutkie chrupiące migdałowe ciasto, jędrne gruszki i ten waniliowo-owocowy zapach, który wywabił z pokoju nawet moją córkę – słowem deser, który koniecznie musicie zrobić. Ma on tylko jedną wadę: znika zbyt szybko. Ale zdradzę Wam na to radę. Wystarczy szybciutko zrobić drugie.
Składniki
ciasto
130g mąki pszennej
3 łyżki mąki razowej
4 łyżki mielonych migdałów
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki śmietany
120g masła
wypełnienie
3 gruszki
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 łyżeczka mąki pszennej
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżki brązowego cukru
2 łyżki mleka
2 łyżki dżemu morelowego
Ze wszystkich składników zagnieć szybko gładkie kruche ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na godzinę.
Rozgrzej piekarnik do 180stC. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Gruszki obierz i pokrój w plasterki. Do gruszek dodaj sok z cytryny, łyżkę brązowego cukru, esencję waniliową, cynamon, wymieszaj delikatnie.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość około pół centymetra. Nie przejmuj się nierównymi brzegami. Wymieszaj łyżeczkę mąki i łyżeczkę brązowego cukru. Posyp tą mieszanką środek placka zostawiając około 5 cm czysty brzeg. Poukładaj na cieście gruszki. Zawiń boki ciasta do środka. Boki posmaruj mlekiem i posyp resztą brązowego cukru. Piecz 50 minut. W rondelku rozgrzej dżem morelowy. Polej nim gorące gruszki i zostaw ciasto do ostygnięcia.
Smacznego!
Spróbuj także
Błyskawiczne francuskie ciasto z białą czekoladą tahini i owocami
Kwiatowa tarta rabarbarowa.
Razowa tarta z sezonowymi owocami