Warstwowe desery dają mnóstwo możliwości. Można przygotować danie, które jednocześnie jest słodkie i kwaskowe, miękkie i chrupiące. No i wyglądają niezwykle dekoracyjnie. Nie jest to bez znaczenia biorąc pod uwagę fakt, że najpierw jemy oczami. W zależności od pory roku dodaję do nich różne owoce.
Dziś dostałam piękne dojrzałe persymony. Owoc kaki zwany również persymoną albo szaronem jest bogatym źródłem witamin A, C i błonnika. Jest zatem doskonałym składnikiem dań w okresie zimy, kiedy nasz organizm szczególnie potrzebuje witaminowego wsparcia. Dziś chrupiącym składnikiem w moim deserze były mocno migdałowe ciasteczka cantuccini, te włoskie specjały rodem z Toskanii są wyjątkowo chrupiące ponieważ piecze się je dwa razy. Moje dzieci je uwielbiają. Jeśli nie macie cantuccini użyjcie innych ciasteczek lub musli.
Składniki (4 porcje)
8 ciasteczke cantuccini
300g jogutru naturalnego
1 łyżeczka cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 persymony
50ml soku z pomarańczy
owoc granatu
4 łyżki płatków migdałowych
Jogurt naturalny wymieszaj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Nałóż go na dno pucharków. Persymony umyj, obierz i zblenduj z sokiem z pomarańczy. Mus nałóż na warstwę jogurtu. Cantuccini włóż do woreczka i rozgnieć. Warstwę ciasteczek nałóż na owocowy mus. Wierzch udekoruj wyłuskanym granatem i uprażonymi płatkami migdałów.
Smacznego!
Spróbuj także
Snikers – bursztynowy deser
Szybki i prosty deser z mango
Domowy kisiel z porzeczek i agrestu