Sernik przygotowuję właściwie wyłącznie na święta. Do tej pory wydawało mi się, że to ciasto wymagające dużej ilości pracy. Dziś wykorzystałam stary przepis mojej mamy, która sernik piekła dość często. Teraz już wiem dlaczego. Według tego przepisu sernik robi się błyskawicznie a smak i delikatna konsystencja są naprawdę doskonałe. Możecie dodać do niego skórkę pomarańczową albo cytrynową a na wierzch polewę czekoladową. Ja postanowiłam zostawić wersję waniliową z owocami. Pięknie się prezentuje, cudownie pachnie i smakuje.
Składniki:
spód
150g ciastek owsianych
70g masła
sernik
750g sera białego sernikowego
150g masła
100g cukru pudru
125g jogurtu
40g budyniu waniliowego
3 łyżki kaszy manny
1 łyżka esencji waniliowej
owoce do dekoracji
Ciasteczka pokrusz bardzo dokładnie. Masło roztop i wymieszaj z ciasteczkami. Boki tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wyłóż na dno tortownicy wyrównaj i dociśnij. Wstaw do lodówki na 15 minut.
Piekarnik rozgrzej do 180stC.
Utrzyj miękkie masło z cukrem pudrem na jasną puszystą masę. Ciągle ubijając dodaj budyń, kaszę manną i esencję waniliową i następnie stopniowo ser i jogurt. Ubijaj jeszcze 2-3 minuty. Przełóż sernik do blaszki. Piecz 65 minut.
Sernik wyjmij z tortownicy dopiero po całkowitym ostygnięciu. Udekoruj owocami i cukrem pudrem.
Smacznego!
Spróbuj także:
Czekoladowo-malinowy torcik
Kokosowe ciasto z porzeczkami
Odwrócone ciasto z ananasem i migdałami
Â