Jeszcze przed Wielkanocą kupiłam paczkę mielonych migdałów. Zrobiłam wtedy coś czego raczej nie robię, czyli zakupy bez przeznaczenia. Migdały leżały więc i czekały na pomysł. Wpadły mi w ręce przy okazji piątkowego porządkowania spiżarni i postanowiłam dać im szansę. Wymieszałam je z mąką i przygotowałam szybkie i bardzo proste ciasto z truskawkami i migdałową kruszonką.
Wykorzystałam stary przepis, w którym część mąki zastąpiłam po prostu mielonymi migdałami. Nigdy tego nie robiłam, ale już wiem, że pomysł jest całkiem interesujący. Ciasto wyszło nieco cięższe, ale równie puszyste i pyszne jak tradycyjne. Hitem była także chrupiąca migdałowa kruszonka. Zamiast truskawek możecie do ciasta dodać wiśnie bez pestek albo maliny. Żeby owoce nie zapadały się w ciasto posypcie wierzch odrobiną bułki tartej lub kaszy manny.
Składniki (tortownica 25cm)
ciasto
150g masła
125g mąki
100g mielonych migdałów
125g brązowego cukru
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka esencji waniliowej
kruszonka
100g mielonych migdałów
50g masła
50g cukru pudru
dodatkowo
400g truskawek
1-2 łyżki bułki tartej lub kaszy manny
Zacznij od przygotowania kruszonki. Utrzyj palcami migdały z cukrem pudrem i masłem tak, żeby powstały grudki. Odstaw do lodówki.
Rozgrzej piekarnik do 180stC. Tortownicę włóż papierem do pieczenia.
Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj pozostałe składniki ciasta i wymieszaj dokładnie. Ciasto wyłóż do tortownicy. Posyp bułką tartą lub kaszą manną i poukładaj umyte i przekrojone na połówki truskawki. Na owoce wysyp kruszonkę. Piecz 55-60 minut.
Smacznego!
Spróbuj także
Ciasto z budyniem i truskawkami
Wspomnienie lata - ciasto wiśniowo kokosowe
Czekoladowe ciasto ze śliwkami