Tapioka to kasza z manioku. Mój syn powiedział, że sucha tapioka wygląda jak kuleczki styropianu. Jest lekkostrawna i pożywna, nie zawiera glutenu i jest hipoalergiczna. Poleca się ją osobom z celiakią, chorobą Leśniowskiego-Crohna, a także w prewencji cukrzycy typu 2.
Pudding z tapioka to zdecydowanie jeden z ulubionych deserów mojej rodziny. Przed tapioką są chyba tylko lody. Robiłam już różne wersje deseru waniliową, kokosową, czekoladową i z owocami. Tym razem korzystając z cytrusowego sezonu zrobiłam pomarańczowo cytrynowy pudding z tapioki. Była pyszna i wyglądała naprawdę smakowicie.
Składniki:
400ml mleczka kokosowego
200ml mleka krowiego
60g tapioki
2 łyżki cukru
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
1 łyżka soku z cytryny
150g 3 pomarańcze
Tapiokę wymieszaj z mlekiem kokosowym i odstaw na minimum godzinę. Dodaj mleko krowie, cukier i skórkę cytrynową i gotuj na niedużym ogniu 10-15 minut mieszając od czasu do czasu. Ugotowane kuleczki tapioki są miękkie i przezroczyste. Dodaj sok z cytryny i wymieszaj. Na dno miseczek nałóż cząstki obranej pomarańczy Przelej tapiokę i zostaw do ostygnięcia.
Smacznego!
Spróbuj także:
Truskawkowa tapioka z białą czekoladą - deser na początek wakacji
Zimowa tapioka
Podwójnie czekoladowy pudding z tapioki ze śliwkami