Ostatnie komentarze
27Kwi2016
godz. - 07:57

Wiosenne ciastka

Share
domowy patchwork
kategoria:Desery

Kiedy parę dni przed Wielkanocą planowałam, co w tym roku przygotuję do jedzenia, wyszło mi, że święta powinny trwać tak tydzień przynajmniej. Wszystkiego zrobić się nie da i zjeść też nie. O wyrzucaniu jedzenia nawet myśleć nie lubię. Część potraw musiała więc poczekać na swoją kolej.


Jedną z nich były wiosenne i lekkie ciasteczka cytrynowe z kokosową nutą. Przepis znalazłam na stronie www.candycompany.pl. Ciasteczka są jasne, chrupiące z wierzchu i puszyste w środku. Podobno można je przechowywać w zamkniętym pudełku do 5 dni, ale tego nie sprawdziliśmy, bo zniknęły zbyt szybko.


Składniki:
130g mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
90g masła
100g cukru
szczypta soli
skórka otarta z jednej cytryny
1 jajko
łyżeczka ekstraktu cytrynowego
1 łyżeczka soku z cytryny
40g wiórków kokosowych
cukier puder


Mąkę wymieszamy z solą i proszkiem do pieczenia. W osobnej misce miksuj przez chwilę masło. Dodaj cukier i skórkę z cytryny, ucieraj kilka minut. Dodaj jajko, ekstrakt cytrynowy i sok z cytryny i ponownie ucieramy. Dodaj mąkę i mieszaj aż do dobrego połączenia wszystkich składników. Masę odstaw do lodówki na godzinę. Piekarnik rozgrzej do 150stC. Z ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego, otaczaj cukrem pudrem i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (zachowaj odstęp około 2,5 cm między kulkami). Piecz 20 minut.


Smacznego!

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony