W Europie banan jest znany dopiero od XIX wieku i mimo tak krótkiej historii na europejskich stołach zyskał on wielu zwolenników, nie tylko dzięki temu, że doskonale smakuje, ale również dzięki bogactwu składników odżywczych. Zawiera między innymi magnez i potas zbawiennie wpływając na nasze serce a także składniki pomagające zwalczyć wysoki poziom cholesterolu.
Gdy masz podły nastrój – sięgnij po banana. Owoce te zawierają tryptofan - aminokwas, który organizm przetwarza w serotoninę, czyli hormon szczęścia. Więc szczególnie jesienią „na szczęście" mamy banany.
Człowiek uprawia zaledwie 20 z prawie 800 znanych gatunków bananów Poszczególne gatunki bananów mają owoce różniące się wielkością, kształtem, barwą skórki i miąższu oraz zawartością skrobi. Istnieją banany o smaku jabłka, czerwone, a także niejadalne, z których wyrabia się włókna do produkcji papieru i lin.
Banany w kuchni mają wszechstronne zastosowanie. W naszej szerokości geograficznej chyba jednak głównie deserowe. Dodajemy je do sałatek, koktajli, ciast. Prawdę mówiąc nigdy nie przepadałam za bananami na ciepło. Ostatnio jednak zrobiłam grillowane banany z brązowym cukrem i lodami. Ten prosty i szybki w wykonaniu deser bardzo mi smakował. Postanowiłam „iść za ciosem" i zrobiłam banany w cieście francuskim i po raz kolejny się nie zawiodłam. Inspirujący przepis znalazłam na blogu arabeskawaniliowa.
Składniki:
1 paczka ciasta francuskiego
1 żółtko
3 łyżki soku z cytryny
polewa czekoladowa
Rozgrzej piekarnik do 200stC. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Banany obierz, każdy pokrój na trzy części i posmaruj sokiem z cytryny.
Ciasto francuskie pokrój w kwadraty 8 na 8cm. Ułóż kwadraty ciasta na blasze. Na środku każdego z nich połóż kawałek banana. Dwa przeciwległe rogi każdego kwadracika zawiń na banana, lekko zlepiając w miejscu łączenia. Wierzch ciasta posmaruj żółtkiem rozmieszanym z odrobiną wody. Piecz 15-17 minut. Gdy ostygną udekoruj polewą czekoladową.
Smacznego!