Ostatnie komentarze
13Kwi2016
godz. - 11:33

Z tęsknoty za truskawkami

Share
domowy patchwork
kategoria:Desery

Truskawki to dla mnie zapowiedź lata. Co roku z niecierpliwością czekam i na te cudownie pachnące i słodkie owoce i na wakacyjną porę roku. Wprawdzie świeżych truskawek nic nie zastąpi, ale w tym roku pokusa mnie pokonała i kupiłam mrożone. Z truskawek i jogurtu powstał efektowny i prosty deser. Intensywna czerwień musu truskawkowego wygląda pięknie a dodatkowo podkreślić możecie ją innymi owocami: kiwi, pomarańczami a w sezonie letnim dowolnymi świeżymi owocami. Tym, dla których dobry deser nie może obyć się bez czekolady, proponuję przygotowanie prostych czekoladowych dekoracji.
Przepis pochodzi ze strony Lidla.


Składniki:
Warstwa jogurtowa:
200g jogurtu naturalnego
1 kopiata łyżeczka żelatyny
2 łyżeczki cukru pudru
100 ml mleka

 

Żelatynę namocz w 50ml mleka, odstaw na chwilę aż napęcznieje. Podgrzewaj mleko w mikrofalówce i mieszaj, aż żelatyna zupełnie się rozpuści. Dodaj resztę mleka i wymieszaj. Wymieszaj jogurt w cukrem pudrem, dodaj mleko z żelatyną i wymieszaj. Do deserowych pucharków nałóż warstwę masy jogurtowej i odstaw do lodówki na około 2 godziny.


Warstwa truskawkowa:
250g truskawek
1 łyżeczka cukru pudru
1 łyżka soku z limonki
1 łyżeczka żelatyny
30ml wody


Truskawki z cukrem pudrem i sokiem z limonki zmiksuj blenderem. Żelatynę namocz w wodzie i odstaw na chwilę aż napęcznieje. Podgrzewaj lekko w mikrofalówce i mieszaj aż żelatyna zupełnie się rozpuści. Dodaj ją do truskawkowego musu.
Wylej równą warstwą na jogurt i odstaw ponownie do lodówki na około godzinę. Przed podaniem udekoruj owocami i czekoladowymi dekoracjami.


Smacznego!

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony