Ostatnie komentarze
16Lis2018
godz. - 10:33

Żurawinowo-pomarańczowe babeczki bez pieczenia

Share
domowy patchwork
kategoria:Desery

Efektowne desery, większe ciasta zwykle robię w weekend. W tygodniu dzieciaki jedzą obiady w szkole, więc siłą rzeczy deser po obiedzie odpada. Czasami w dni szkolne przygotowuję puddingi, kiśle lub budynie. Na nic więcej nie starcza mi po prostu czasu.


Wyjściem z sytuacji jest deser, który można robić na raty. Babeczki bez pieczenia nadają się do tego doskonale. Spody do nich przygotowuję wieczorem i zostawiam w lodówce. Resztę zwykle robi się chwilkę. Polecam babeczki bez pieczenia dla zabieganych i zapracowanych. Każdemu należy się odrobina słodkiej przyjemności.


Składniki (6 babeczek)
300g kruchych ciasteczek
100g masła
400g żurawiny
1 duża pomarańcza
3 łyżki syropu klonowego
250g serka mascarpone
100g 30% śmietanki
2 łyżeczki cukru pudru


Ciasteczka pokrusz bardzo dokładnie. Wymieszaj ze stopionym masłem aż uzyskasz konsystencję mokrego piasku. Muffinkową foremkę wyłóż folią. Ciasteczkową masą wylep dołki w foremce. Zostaw w lodówce do stężenia.
Pomarańcza umyj dokładnie, zetrzyj skórkę and wyciśnij sok. Żurawiny umyj. Umieść w rondelku razem z syropem klonowym i sokiem z pomarańczy. Duś aż żurawiny prawie całkowicie się rozpadną. Lekko przestygnięte owoce nałóż do ciasteczkowych foremek. Zostaw do ostudzenia. Śmietankę ubij z cukrem pudrem i serkiem mascarpone. Nałóż na wierzch zastygniętej masy owocowej.


Smacznego!


Spróbuj także
Kruche babeczki ze śliwkami
Cytrynowe mega babeczki
Mini babeczki z owocami

 

Komentarze (0)
dodaj komentarz+
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony