Ostatnio z nostalgią wróciłam do starych domowych przepisów na „kryzysowe słodycze”. Obok bloku czekoladowego i szyszek z preparowanego ryżu owsiane kulki zwane też truflami, to moje ulubione słodycze w ciężkich czasach. Teraz polubiły je moje dzieci i mąż… Dzisiaj były mikołajkową niespodzianką.
Składniki:
13 dag margaryny
3 szklanki płatków owsianych (ja robię kulki z płatków górskich)
1 szklanka cukru
3 łyżki gorzkiego kakao
10 łyżek mleka
wiórki kokosowe (do obsypania – opcjonalnie)
W garnku z grubym dnem rozpuścić margarynę. Wsypać cukier, kakao, dodać mleko. Podgrzewać przez chwilę na małym ogniu. Dodać płatki owsiane i intensywnie mieszając gotować masę około 5 minut. Uwaga masa lubi się przypalić. Z przygotowanej masy formować kulki (ja moczę ręce w wodzie – wtedy kulki nie kleją się do rąk i ładnie dają formować). Można je obtoczyć w wiórkach kokosowych. Odłożyć do całkowitego wystygnięcia, jeśli dacie radę – u mnie to się nigdy nie udaje.
Smacznego!