Ostatnie komentarze
02Sty2017
godz. - 10:19

Słodkie warsztaty w EKOlogice.

Share

Kolejne badania naukowe dowodzą, że cukier szkodzi. I choćbyśmy nie wiem jak bardzo zaklinali rzeczywistość to wiadomo, że nadmiar cukru prowadzi do zakwaszenia organizmu, sprzyja rozwojowi próchnicy, szkodzi sercu, odporności i prowadzi do otyłości. Z drugiej strony jest ważny z punktu widzenia smaku, trwałości i tekstury wielu produktów. Przyzwyczajeni do słodyczy i jednocześnie bombardowani mnogością informacji o szkodliwości cukru stajemy przed dylematem „słodzić, czy nie słodzić?"


Czy chcemy tak całkowicie odciąć się od słodkiego smaku? Ja nie chcę. Lubię słodkie, moja rodzina też, dlatego postanowiłam poszukać produktów, dzięki którym będzie wilk syty i owca cała. Z pomocą przyszła mi skarbnica wiedzy w osobie dietetyka Pani Marii Śledziewskiej w EKOlogice na ul. Opaczewskiej. Dzięki niej dowiedziałam się, że można ograniczyć szkodliwy wpływ cukru na nasze zdrowie zamieniając go na inne słodkie produkty. Wyjściem z sytuacji okazały się zamienniki cukru. Podczas warsztatów w EKOlogice poznałam sporą grupę takich produktów. Dowiedziałam się, jakie są właściwości, konsystencja i jakie może być ich wykorzystanie. Część z nich była mi znana, kto bowiem nie słyszał o miodzie, stewii czy ksylitolu, o części z nich jednak nigdy nie słyszałam.


Szczególnie interesujące były dla mnie informacje o indeksie glikemicznym oraz kaloryczności słodkich produktów a także o tym, który z nich nadaje się do wypieków. Dowiedziałam się na przykład, że stewia nadaje się do wypieków do temperatury 180stC. Powyżej niej stopniowo traci na słodyczy. Erytrol pozostawiający uczucie chłodu w ustach nie nadaje się do posłodzenia gorącej herbaty, ale będzie doskonały do letniej orzeźwiającej lemoniady. Stosując go do upieczenia ciasta biszkoptowego zmniejszymy kaloryczność wypieku o 25%.


Pośród produktów, o których wcześniej nie słyszałam znalazły się syrop z tapioki - doskonały do wypieku babeczek a także słodzenia koktajli czy sałatek owocowych, a także tagatoza - jedyny zamiennik cukru, z dodatkiem którego możemy przygotować ciasto drożdżowe.


Ci z was, którzy są zainteresowani ograniczeniem cukru w swojej diecie powinni wziąć udział w następnej edycji słodkich warsztatów w EKOlogice. Większość z prezentowanych produktów jest dostępnych w ciągłej sprzedaży w sklepie i nawet jeśli nie wszystkie od razu kupicie i wykorzystacie warto o nich wiedzieć by sięgnąć w odpowiednim czasie.


Polecam!

 

Zobacz także Pić czy nie pić? oto jest pytanie – czyli warsztaty dla dzieci w EKOlogice

 

 

Komentarze (2)
dodaj komentarz+
  • anna
    Ja często używam ksylitolu zamiast cukru. Nawet ciasta z nim się udają. :)
    anna
    dodano: 02.01.2017, godz.- 17:12
    • domowypatchwork
      Robiłam tiramisu ze stewią. Wyszło super, a różnica w smaku praktycznie była niezauważalna. Goście, którzy nie wiedzieli czym słodziłam, nie zauważyli różnicy.
      domowypatchwork
      dodano: 03.01.2017, godz.- 22:46
© DomowyPatchwork - All Rights Reserved.

mapa strony