Dla wielu z nas tłem życia domowego jest muzyka. Znam takich, którzy prawie na stałe, mają włączony program informacyjny i są na bieżąco ze wszystkimi wydarzeniami z kraju i ze świata. Przysłowiowe „kury domowe" oglądają seriale. Ja często włączam kanał kulinarny, który mruczy w tle zachęcając do gotowania i próbowania nowych przepisów.
Tak właśnie trafiłam na odcinek z cyklu „Okrasa łamie przepisy" pt.: „Wspomnienie lata". Jedną z pyszności, które w zaserwował w nim Karol Okrasa był duszony królik w grzybowym sosie. Danie wydawało się proste a sos tak aromatyczny, że miałam wrażenie, ze czuję jego zapach unoszący się z telewizora. Zainspirowana i zachęcona postanowiłam przyrządzić swoją wersję dania. Kiedy w głodnych mruczących z zadowolenia paszczach zniknęło mięso, pozostał jeszcze sos będący doskonałym dodatkiem do kaszy gryczanej.
Składniki:
1 poporcjowany królik (około 5-6 porcji)
200g borowików (mogą być mrożone)
100g wędzonego boczku
2 szalotki
2 ząbki czosnku
2 marchewki
1 pietruszka
3 gałązki rozmarynu
200ml 18% śmietanki
150ml białego wytrawnego wina
łyżka masła
3 łyżki oleju
sól pieprz
Królika dopraw solą i pieprzem obsmaż na złoto na oleju. Przełóż do naczynia w którym będzie się dusił. Boczek i czosnek pokrój w kostkę, szalotki pokrój na mniejsze kawałki, marchewkę i pietruszkę obierz i pokrój w grube plastry. Boczek lekko wysmaż na patelni, dodaj czosnek, szalotki, marchewkę i pietruszkę. Smaż przez chwilę. Dodaj zawartość patelni do królika. Nie myj patelni. Na patelni rozpuść masło, dodaj grzyby dopraw pieprzem, smaż przez chwilę. Dodaj wino, gałązki rozmarynu i duś przez 10 minut. Dodaj do królika. Na patelnię wlej śmietankę i kiedy się zagotuje dodaj do królika. Podlej wody, żeby śmietanka nie zważyła się podczas gotowania. Dopraw solą i pieprzem. Duś około godziny.
Smacznego!
Spróbuj także:
Ajwarowy gulasz wieprzowy
Klasyka - bitki wołowe