Pieczoną białą kiełbasę podaję zazwyczaj podczas Wielkanocy. Ostatnio jednak w magazynach i programach telewizyjnych widziałam tyle dań z białą kiełbasą w roli głównej, że nabrałam ochoty na przygotowanie potrawy z biała kiełbasą. Zdecydowałam się upiec ją w piekarniku zgodnie z przepisem Jamie'go Olivera. Według oryginalnego przepisu biała kiełbasa pieczona jest z jabłkami, cebulą oraz plastrami pasternaku. Ponieważ nie przepadam za tym ostatnim dodałam do pieczenia kiełbasy pokrojoną w cieniutkie plasterki bulwę fenkułu.
Fenkuł nie jest popularnym warzywem chyba ze względu na dosyć intensywny anyżowy aromat i smak. Poddanie bulwy obróbce cieplnej redukuje ten efekt i zamiast mocnego smaku otrzymujemy delikatną anyżową nutę i słodycz chrupiącego warzywa. Jeśli nie lubicie anyżowego smaku upieczcie fenkuł, a może polubicie to bogate w kwas foliowy, witaminę A, wapń i potas warzywo.
Składniki (4 porcje)
8 białych kiełbasek
4 jabłka
2 czerwone cebule
1 nieduża bulwa fenkułu
1 łyżka płynnego miodu
3 gałązki rozmarynu
2 łyżki oliwy
1 łyżka octu winnego
sól, pieprz
Rozgrzej piekarnik do 180stC.
Cebulę obierz, pokrój w ćwiartki i porozdzielaj na cząstki. Jabłka pokrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Fenkuł pokrój w cieniutkie plasterki. Rozgrzej patelnie przyrumień cebulę bez dodawania tłuszczu. Kiedy cebula jest lekko złota dodaj oliwę, jabłka i fenkuł. Dopraw solą i pieprzem oraz octem winnym. Smaż 2-3 minuty mieszając od czasu do czasu. Między warzywa i owoce poukładaj kiełbaski i gałązki rozmarynu. Piecz kiełbaski 30 minut. Po tym czasie wyjmij z piekarnika, skrop miodem i zapiecz jeszcze 5 minut.
Smacznego!
Spróbuj także:
Szaszłyki z białej kiełbasy
Wspomnienia z Hiszpanii - chorizo z ciecierzycą
Ropucha w dziurze